Athen 040130-040201

Sevärdheter

Akropolis: 4 hektar stor klippa som höjer sig 90m över den attiska slätten. Rejäla skor rekommenderas för den branta marmorbelagda uppgången kan vara hal.
Akron - höjd och polis - stad, betyder alltså högt belägen stad. Akropolis har över 20 naturliga källor. För mer än 5000 år sedan bodde det stenåldersmänniskor på Akropolis. På 600 talet f-Kr. försköts centrum till Agora (torget) och den gamla fästningen blev en helig kultplats. På denna klippa står några av världens vackraste antika monument, inkl. Erechtheion (ett tempel som inte liknar något annat i den antika världen, det hyste 3 gudar, invigt 406 f.Kr.) med sina berömda karyatider och Parthenon (jungfruns tempel, hälgat åt gudinnan Athena) som byggdes av Perikles. Underbar utsikt över Athen och Agora. Akropolis är vackrast och mest fotogeniskt i det sena eftermiddagsljuset, när den nedåtgående solen ger de vita monumenten en guldskimrande färgton. Ägna minst en halv dag åt Akropolis.
Öppet mån-fre 08.00-15.00, lör- 08.30-?. Inträde 12 Euro / pers.

Kring Akropolis: Sydväst om Akropolis ligger de tre heliga kullarna Areopagen, Pnyx och Filopappoukullen. Aeropagen; När ni lämnar Akropolis mot slutet av dagen, passa då på att gå uppför trappstegen som huggits ut i höjden intill och se hur solen går ned över staden. Pnux (pníka); På denna tersdderade kulle finns åskådarplatserna för de så kallade ljud- och ljus-föreställningarna. På 400-talet f.Kr. samlades Athenarna här för att höra stadsmän hålla sina tal. Filopappoukullen; Fotoentusiasterna älskar kullen med strålande utsikt över Akropolis och Athen och vidare ner mot Faleronbukten och Pireus hamn. Det finns ett Café halvvägs upp till toppen där man kan få lite lugn och ro från stadens larm.

Agora och Hefaisteion: Promenera omkring bland ruinerna efter det gamla torget, där demokratin föddes. Hefaistostemplet, ofta kallat Thisío (Theseion) är ett av de bäst bevarade i Athen. På Hefaisteion låg här gjuterier och metallverkstäder (som idag finns på andra sidan järnvägen)

Kerameikos; Väster om Agora längs Ermou ligger den antika gravplatsen Kerameikos här kan man ostört promenera bland ruiner och de skulpterade gravarna. Guld, glas och keramik som hittats här finns på det lilla museet.

Olympieion (Zeustemplet): Söder om nationalparken, Vas. Olgas och Amalias aveny. 15 imponerande korintiska kolonner är vad som finns kvar av det största templet som byggdes i det antika Grekland.

Plaka: Athens äldsta och vackraste kvarter ligger mellan Ermou och Akropolis. Här finns trivsamma tavernor, affärer och pittoreska gränder, perfekta för promenader. Besök museet för grekisk folkkonst och Vindarnas torn (som byggdes av en astronom första århundradet f.Kr. I tornet fanns en gång ett avancerat vattenur som drevs från en källa på Akropolis. Skulpturerna föreställer de åtta vindgudarna.) Plaka är en bra utgångspunkt för vidare vandringar i det antika Athen. På kvällen är det mysigt att sitta och äta och studera det rika folklivet. De viktigaste genomfarterna är Kidathinéon och Adrianou, som korsar varandra nära Platía Filikis Eterias, stadsdelens stora lummiga huvudtorg. Antika ruiner, bysantiska kyrkor och livliga tavernor trängs på ½ kvadratkilometer. Restauranger, barer och souvenirstånd är öppna till sent på natten.

Intill Plaka tronar Monastiraki upp sig. Egentligen är det bara ett torg och en T-banestation, men bakom kulisserna dyker den ena konstiga affären upp efter den andra. Här ligger även den berömda loppmarknaden där det går att hitta precis allt. Att vandra omkring i Monastiraki är som att förflytta sig till Orientens basarer. Monastiráki är alltid livligt, men på söndagarna är det proppfullt, för då kommer försäljare från hela regionen för att sälja sina varor.

Saluhallen: Denna nästan makabra plats ligger på Athina-gatan som går mellan Omonia och Monastiraki. Här säljs kött i alla former och fiskar man inte visste fanns. Köttet hänger och dänger lite varstans utan kylmöjligheter. Det luktar kadaver och blod. Inälvorna ligger utbredda som stora konstverk eller hänger från taken som murgrönor. Alla försäljare skriker ut sina priser. Detta får inte missas även om det är lite äckligt. Utanför saluhallen ligger ett grönsakstorg och ett antal affärer som säljer levande djur.
Har du tid så gå en promenad längs Athina-gatan med sina många lustiga affärer.

Kyrkor: Av Athens många kyrkor är det tre som man inte får missa: Agíos Elefthérios på Pandrósou intill katedralen (Mitrópolis som byggdes av lämningarna efter 70 rivna kyrkor), på Agíos Elefthérios har både hedningar och kristna huserat; Kapnikaréa på Ermou och Agii Theódori på Klafthmónosplatsen.

Syntagmaplatsen: En praktisk orienteringspunkt för Athens besökare, här ligger banker, lyxhotell,flygbolagskontor och resebyråer. På något sätt lyckas apelsinträden, cypresserna och palmerna klara sig trots alla avgaserna. På östra sidan ligger parlamentsbyggnaden (Vouli) som var kungligt palats till 1935. Missa inte vaktavlösningen kl. 10.45 en söndagsförmiddag, ett riktigt skådespel när de vandrar runt i sina knätofsar och träskor. Vid foten av Arditoshöjden (Lófos Ardittoú) ligger Olympiastadion, med åskådarplatser i marmor. Det ligger på samma ställe som stadion för 330 f.Kr. Det nuvarande som byggdes till de första moderna olympiska spelen 1896, rymmer 70 000 åskådare och ser precis likadant ut som antikens U-formade stadion i Olympia och Delfi.

Omoniaplatsen (en enorm och bullrig rondell): Under fontänerna i mitten ligger centralstationen för Athens tunnelbana och ett shoppingcentrum. Två breda avenyer förbinder Syntagma med Athens andra stora torg , Omonia (15 min. promenad därifrån). Ett sjudande folkliv på gator och kaféer. Söder om Omonia råder en livlig gatuförsäljning. Stadíou är en av stadens främsta affärsgator. Två kvarter längre fram ligger Klafthmónosplatsen (suckarnas torg). Strax nedanför torget ligger den vackra bysantiska 1100-tals kyrkan Agii Theódori med små trappor som går i spiral runt en miniatyrpredikstol.

Gå på Aiolou (även stavat Eolou) och ta in på Pandrósou, ett stråk fyllt med butiker som säljer lädervaror, vävda mattor, pälsar, tofflor och "stresskulor". Fortsätt ner till det livliga Monastirákitorget, uppkallat efter det stora kloster som grundades här för 1000 år sedan.
Nu återstår bara den nedsjunkna kyrkan , Pantánassa. På södra sidan av torget står den turkiska basarens moské från 1700-talet. Gå mellan stånden , där det säljs kokosnötter, körsbär, bananer och kringlor, till Odós Iféstou, som leder bort från tunnelbanestationen. Försäljningen av krimskrams fortsätter på denna gata som är centrum för konsthantverk i koppar, brons och järn. Promenera på sidogränderna till Platía Avissinias där snickare snyggar upp gamla kistor och stolar mm.

Berget Lykabettos och Kolonáki: En strålande utsiktspunkt som man når via bergbana från Odos Ploutarchou i Kolonáki. Den som har god kondition kan bestiga berget till fots. Toppen 277m hög. Kolonáki är en av Athens elegantaste stadsdel. Gatorna som strålar ut från huvudtorget, Platía Filikis Eterias (ej att förväxla med det i Plaka), kantas av modebutiker och trevliga serveringar.

Shopping
Mattor, pälsar, smycken, broderier, folkkonst och ikoner är särskilt prisvärda. Se er alltid omkring då både pris och kvalitet varierar avsevärt mellan butikerna. Undersök alla varor och vänd ut och in på alla tygvaror.
Det är normalt att pruta i Athen, dock inte i varuhus, livsmedelsaffärer och modebutiker.
De flesta butiker kan erbjuda "ett bättre pris" än det utsatta. Om du dessutom prutar kan det bli ett bra pris.

Athens bäst och dyraste affärer ligger i Kolonáki och omkring Syntagmaplatsen, medan billigare butiker ligger samlade vid Omoniaplatsen.

Prova affärerna vid Ermou om ni är ute efter dammode.

Promenera på gatorna Pandrousou och Adriano i Plaka om ni vill köpa statyer, smycken, tvättsvampar och souvenirer.
Smycken kan ofta köpas som reproduktioner på museer. De bästa juvelerarbutikerna finns runt Voukourestíou och Panepistimíou. Guld och silver säljs efter vikt och varje sak bör vägas i er åsyn. En del guldringar är gjorda i olika karattal.

Gå till Monastiráki om ni ska köpa koppar- och mässingsarbeten, kebabspett, lädervaror, getbjällror, handgjorda bouzoukis, dolkar i dekorativa slidor och stresskulor (kombolóïa). Håll ögonen öppna för saker gjorda i olivträ, särskilt salladsskålar.

Om ni är ute efter äkta grekiskt konsthantverk bör ni leta på den dagliga loppmarknaden - där säljs sådant från hela landet. Radband är en äkta och omtyckt souvenir från Athen.

Mat och dryck
Smårätter (mezédes) - ost,salami, oliver, tomater (taramosaláta) eller skivor av stekt bläckfisk
På de flesta grekiska restauranger är det kutym att gästen går ut i köket och titta i grytorna vad ni vill ha. Det går bra att peka.
Restauranger och tavernor öppnar klockan 12.00 men blir inte fullsatta förrän 14.00 och är öppna till långt efter midnatt. Serveringsavgiften ingår i notan men man brukar ge lite extra åt kyparen och även en slant till pojken som dukar av.

Retsína är grekernas klassiska vita vin. Retsínavinerna från byarna Koropi och Pikérmi är kända som den äkta varan, men det återstår inte mycket av den.

Rosévinet, som grekerna kallar kokkinélli, har högt anseende. Fråga efter Céllar, som också framställer ett vitt vin utan kådasmak.

Av den mer traditionella vinsmaken finns flera goda alternativ. Sánta Hélena är ett gott torrt vin; Pallíni (en by i Attika) producerar små fina druvor som kan tävla med en del franska. Boutári och Náoussa- röda och vita- pryder ofta de grekiska middagsborden.
Röda och vita viner av märket Deméstica är populära och säljs även utomlands.

Det utmärkta grekiska ölet (bíra) går i tysk stil. Den grekiska konjaken är billig och har 3, 5 eller 7 stjärnor. Den 7-stjärniga är bäst.

Apelsin- och citronlemonad (portokaláda, lemonáda)

Kaffe (med sump) med socker (éna varí glikó), med lite socker(éna métrio) och utan socker (éna skéto).

Return